Énekkar

LAUDATE DOMINUM – DICSÉRJÉTEK AZ URAT

KASSAI MAGYAR REFORMÁTUS ÉNEKKAR

Énekkarunk jelenlegi felállásban 2003-tól működik. Tagjait a zene szeretete és az együtt éneklés öröme kovácsolta igazi közösséggé. Az éneklés imádság.

Az éneklés közös Istennel. Mi is ilyen közösség vagyunk, ahol zeneileg képzett és kevésbé képzett emberek gyűlnek össze hétről hétre, hogy énekeket tanuljanak. Ajtónk nyitva áll mindenki előtt, szeretettel várunk minden új tagot, aki a gyönyörű zsoltárainkból és a „muzsika hangja” által keresi a lelki feltöltődést és szeretne egy érték és remélhetőleg hagyomány teremtő közösséghez tartozni. Próbáinkat a gyülekezeti teremben tartjuk. Fellépések előtt többször is találkozunk. Kórusunk karnagya Kovácsné Palcsó Edit, aki az eddigi, és remélhetőleg a jövőbeli sikereink kovácsa.

Repertoárunkban elsősorban a magyar református egyházzenei hagyományt igyekszünk ápolni. Négyszólamú zsoltár- és dicséretfeldolgozásokon kívül, lehetőségeink szerint a klasszikus zeneirodalom nagyjainak műveiből is merítünk. Így Claude Goudimel zsoltárfeldolgozásai mellett J.S Bach, M. Haydn, Kodály, Bartók és más zeneszerzők műveit is. Nagyon szívesen énekeljük Berkesi Sándor, Gárdonyi Zoltán és mások műveit. Az elmúlt 10 évben több mint 100 éneket tanultunk meg.

Alkalmaink

Elsősorban az egyházi és nemzeti ünnepeink alkalmából szolgálunk istentiszteleteken. Feladatunknak tartjuk megtanítani a gyülekezetünket a ritmikus éneklésre. Szívesen teszünk eleget más felkéréseknek is.
Évente fellépünk meghívottként a Művészetek Házában megrendezendő Szakrális Énekek Fesztiválján. Énekkarunk tagjai fellépnek Kassa város protestáns gyülekezeteinek közös énekkarában.

Részt veszünk hazai és külföldi kórustalálkozókon, énekkari fesztiválokon. Rendszeresen fellépünk testvérgyülekezetünk alkalmain. Nagy szeretettel énekelünk bárhol is vagyunk, így tettük ezt Erdély, Kalotaszeg és Partium templomaiban is.

Együtt imádkoztunk 2011 júliusában Tokajban az Északkeleti Református Találkozón. Énekkarunk fellépett a zsinagóga nagytermében és a záró istentiszteleten is.
2012 májusában részt vettünk a Református Zenei Fesztiválon Budapesten. Fáklyás zsoltárénekléssel vonultunk a Kálvin téri templomba, ahol a késő esti zenés áhitaton a 250 fős egyesített kórusban énekeltünk. Felléptünk az 500 fős református gyülekezeti kórusban a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőjén. Felemelő érzés volt.

Énekkarunk már három alkalommal meghívást kapott a Református énekek fesztiváljára a Művészetek Palotájába, ahol a Kárpát medencei egyesített református kórusban énekelhetett a 350 tagú kórussal.

 

Vélemény, hozzászólás?